«έξυπνο» μπαστούνι

 

Ένα «έξυπνο» μπαστούνι για ατόμα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης σκέφτηκε να κατασκευάσει , ο μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας,  Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη.

Με την ενσωμάτωση  αισθητήρα υπερήχων στο μπαστούνι  εντοπίζει  τις αποστάσεις,  εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να κινηθεί με απόλυτη ασφάλεια.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 28 Απριλίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».

Η εμπειρία του Αθανάσιου από την κατασκευή ενός ρομπότ την προηγούμενη χρονιά για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού συνεδρίου που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία σχετικά με ρομποτικές εφαρμογές τον οδήγησε στην κατασκευή του μπαστουνιού.

Η συνεργασία του με τον καθηγητή του Γιάννη Σιταρίδη του έδωσε την δυνατότητα αξιοποίησης του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of things), μιας έννοιας που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας.

Η διασύνδεση όλων των φυσικών αντικειμένων, όπως οχήματα, κτίρια και άλλα με την ενσωμάτωση αισθητήρων, κινητήρων, μικροελεγκτών και δικτυακών συνδέσεων, με σκοπό την πλήρη ένωση του φυσικού κόσμου με τον ψηφιακό κόσμο .

Η κατασκευή έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα μέσα σε 15-20 μέρες, με κόστος κατασκευής να μην ξεπερνά τα 30 ευρώ χωρίς το μπαστούνι.

Ο Αθανάσιος Μπαμπαλής σήμερα αισθάνεται ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα, και την παρουσίαση που θα γίνει στο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «τυφλή εμπιστοσύνη». Στόχος να  ασχοληθεί επαγγελματικά με την πληροφορική στον τομέα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.