Σχηματισμοί Voronoi

Ανάδειξη της λιμνοθάλασσας της Λευκάδας.  
Διαδρομές σε σχηματισμούς Voronoi.

Οι φοιτήτριες του Αρχιτεκτονικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών εκπόνησαν μελέτη για την ανάδειξη της λιμνοθάλασσας της Λευκάδας με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κυρία Λιάπη Αικατερίνη.

Πάττυ Καλού: Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πανεπιστήμιο ΠατρώνMSc in Integrated Product Design and Innovation /Ολοκληρωμένη Σχεδίαση Καινοτόμων Προϊόντων, Παν. Αιγαίου

Αρχιτεκτονικό Γραφείο /Ι.Μελά 169 Λευκάδα pkalou@gmail.com

Τραχανά Ειρήνη: Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πανεπιστήμιο Πατρών
MSc in Landscape architecture, TU Delft

 

 

Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Η διπλωματική αυτή εργασία αποτέλεσε για εμάς την αφορμή να μελετήσουμε το φυσικό τοπίο.

Χρησιμοποιήσαμε τους γεωμετρικούς σχηματισμούς Voronoi ως βέλτιστο τρόπο προσέγγισης του υδροβιότοπου, εμπνευσμένες από το φυσικό pattern του εδάφους αλλά και από τα σημεία – κέντρα όπου συγκεντρώνονται συστάδες πουλιών. Στις χαράξεις των Voronoi σχεδιάσαμε διαδρομές πάνω στη λιμνοθάλασσα για πεζούς και ποδηλάτες.

Σε συγκεκριμένα σημεία των διαδρομών σχεδιάσαμε παρατηρητήρια πουλιών, σε κατάλληλες αποστάσεις ώστε να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία.  Η πρότασή μας, επίσης, περιλαμβάνει ερευνητικό κέντρο, στην περιοχή των Μύλων, όπου καλλιεργούνται και οργανώνονται σε λωρίδες τα φυτά της περιοχής.  Οι διαδρομές και τα μονοπάτια προσφέρουν στον επισκέπτη εμπειρίες βασισμένες στη φύση: τον ήλιο, τα φυτά και το νερό.  Στο βορειότερο σημείο σχεδιάσαμε αμφιθέατρο και πλατφόρμες στις όχθες της λιμνοθάλασσας για να φιλοξενούνται εκδηλώσεις αναφορικά με το διάσημο Φεστιβάλ Φολκλόρ. Η μελέτη αυτή έγινε με απόλυτο σεβασμό στη Φύση, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Αρχιτεκτονική της Λευκάδας.

Η εργασία παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2013 στο αρχιτεκτονικό τμήμα της Πάτρας και εξετάστηκε από τριμελή επιτροπή.

Η διπλωματική της εργασία έτυχε διακρίσεων, όπως τη συμμετοχή της στη 2014 Biennale Paysage, και δημοσιεύτηκε και στο on-line αρχιτεκτονικό περιοδικό greek-architects.

 https://issuu.com/eirinitrachana/docs/diplomatiki_trachanaeirini_kaloupat